Wat is een verslaving?
We hebben er allemaal weleens van gehoord en misschien zelfs van dichtbij meegemaakt, maar wat is een verslaving nu precies? Een verslaving wordt gekenmerkt als een psychische en fysieke aandoening waarbij het onmogelijk lijkt te zijn om te stoppen met het gebruiken/toepassen van een bepaalde stof of activiteit, zelfs als dit negatieve en schadelijke gevolgen heeft. Bij een verslaving hebben heeft iemand geen controle over hoe het middel wordt gebruikt en is er sprake van dwangmatig gedrag. Met andere woorden: een verslaving is allesoverheersend, met ernstige gevolgen voor het functioneren in het dagelijks leven.
Herstellen van een verslaving doet u niet alleen. Bij White River Recovery, een afkickkliniek gelegen in Zuid Afrika, bieden we u graag de professionele hulp die u nodig heeft. Ieder mens is uniek. Daarom is onze zorg maatwerk. In samenspraak met u bepalen wij welke behandeling voor uw verslaving aan alcohol het beste is.
Waarom middelen gebruiken?
Dat iemand alcohol drinkt, drugs gebruikt of bepaald gedrag toepast, kan meerdere redenen hebben. De voornaamste redenen zijn:
- experimenteren;
- erbij willen horen;
- het doorbreken van een sleur;
- ontspanning;
- uit verveling;
- willen vluchten uit de werkelijkheid.
In de meeste gevallen verloopt het gebruik van middelen of het toepassen van bepaald gedrag zonder problemen. Op het moment dat het gebruiken een gewoonte en het gedrag oncontroleerbaar wordt, kan er sprake zijn van een verslaving.
Verslaafd aan alcohol, drugs, gokken of internet
Wanneer het gaat over verslaving, zullen de meeste mensen waarschijnlijk direct denken aan alcohol, drugs of medicijnen. Er bestaat echter ook zoiets als een gedragsverslaving. Denk aan een gokverslaving, seksverslaving of internetverslaving.
Hoe ontstaat een verslaving?
In principe kan iedereen verslaafd worden. Wel is het zo dat sommige mensen een grotere kans hebben om verslaafd te raken. In veel gevallen is verslaving ontstaan als een symptoom van onderliggende problematiek. Door alcohol te drinken of bepaalde middelen te gebruiken worden gevoelens, emoties of gedachten verdoofd en/of verdrongen.
Genetische factoren
Bij 35 tot 80% van mensen die kampen met een verslaving, blijkt erfelijkheid een belangrijke rol te spelen bij de ontwikkeling ervan. Kinderen waarbij een of beide ouders verslaafd zijn geweest, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een verslaving.
Psychische aandoeningen
Ook psychische aandoeningen als ADHD of depressie kunnen van invloed zijn of iemand al dan niet verslaafd raakt.
Persoonlijke en omgevingsfactoren
Tot slot kunnen persoonlijke en omgevingsfactoren ook een rol spelen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er sprake is van het vroegtijdig verlaten van school of financiële problemen. Maar ook de omgeving waarin iemand opgroeit of grote, ingrijpende veranderingen kunnen van invloed zijn.