VERSLAVING behandelen

Wat doet drugs met de hersenen en het lichaam

Wat doet drugs eigenlijk met je lichaam en hersenen? Hier heb je misschien wel eens over nagedacht. Laten we echter eerst is stilstaan bij de gedachten waarom mensen beginnen met drugs en daarna op aansluitend wat voor invloed het heeft.

De gedachten die begint bij het willen experimenteren op een feestje of een uitweg zoeken in het gebruik van drugs kan uitmonden in een verslaving. Het kan leiden tot ernstige gevolgen op de hersenen en het lichaam. Af en toe gebruiken kan omslaan naar regelmatig gebruik. De invloed van drugs strekt zich uit over verschillende systemen. Dit resulteert tot zowel kortetermijneffecten als langdurige veranderingen.

Drugs en het beloningssysteem

In de wereld van drugs en het menselijk beloningssysteem staat dopamine centraal. Dit neurotransmitter hormoon speelt een centrale rol in het reguleren van onze biologische reacties. Hierin gaat genot en beloning hand in hand. Wanneer een individu drugs gebruikt, komt dopamine in overvloed vrij. Dit leidt tot een intens gevoel van plezier en tevredenheid.

Deze chemische interactie heeft echter gevolgen voor het beloningssysteem van de hersenen. Na verloop van tijd ondergaan neurotransmitter receptoren veranderingen in gevoeligheid. Er ontstaat een behoefte aan steeds grotere doses drugs om hetzelfde genot te ervaren. Dit staat bekend als tolerantie.
De gevoeligheid veranderingen in neurotransmitters, zoals dopamine, creëren een uitdagende cyclus. Wat begint als een zoektocht naar genot, evolueert snel naar een strijd met de biologische mechanismen die ons beloningssysteem reguleren. Het evenwicht raakt verstoord en het verlangen naar dagelijks gebruik wordt onvermijdelijk.

Het intense verlangen naar drugs, speelt een centrale rol in het behouden van een verslaving. De verleiding is elke keer te groot om niet te gebruiken. Hierdoor is het moeilijk om de vicieuze cirkel te doorbreken.


Afkickkliniek Zuid afrika

Hoe lang blijft drugs in je bloed?

Hoe lang drugs in het bloed blijft varieert per type drug, de frequentie van gebruik, de dosering en de stofwisseling van de persoon. Over het algemeen kunnen verschillende drugs gedurende uiteenlopende tijdsperioden in het bloed terug gevonden worden. 

Bijvoorbeeld, cannabis (THC) kan enkele dagen tot enkele weken in het bloed aanwezig blijven. Dit is vooral bij frequent gebruik. Amfetaminen, zoals methamfetamine, blijft over het algemeen enkele dagen na het gebruik nog aanwezig. Opiaten, zoals heroïne of morfine, kunnen ongeveer één tot drie dagen in het bloed worden terug gevonden. 

Wat doet drugs met je lichaam?


Het gevecht tussen het lichaam en de drugs wordt intenser door het ontstaan van tolerantie. Naarmate het lichaam zich aanpast aan herhaaldelijk druggebruik, voelt een verslaafde niet meer hetzelfde effect bij dezelfde hoeveelheid inname. 

Dit betekent dat verslaafden vaak hun dosering moeten verhogen om dezelfde gewenste effecten te voelen. Hierdoor wordt de verslaving alleen maar versterkt. 
Ontwenningsverschijnselen zijn het onaangename gevolg van het stoppen met gebruiken. De symptomen verschillen in intensiteit en hoe ze zich uiten. 
De afkickverschijnselen variëren van fysieke symptomen zoals misselijkheid, zweten en trillen tot psychologische effecten zoals angst en depressie. Daarnaast hangt het ook af van het type drug. Na langdurig cocaïne gebruik zijn de symptomen een stuk heftiger dan die bij bijvoorbeeld bij cannabisgebruik.

Deze verschijnselen benadrukken de complexiteit van het overwinnen van een verslaving. Gedurende de weg richting herstel worden verslaafden met vele uitdagingen geconfronteerd. Het mag ook zeker niet onderschat worden. Ze vormen niet alleen een fysieke hindernis, maar dienen ook als een constante herinnering aan de verbondenheid tussen drugs en het beloningssysteem.

Deze krachtige herinneringen versterken de greep van verslaving en kunnen het proces van herstel bemoeilijken.
Het begrijpen van de invloed van drugs op het beloningssysteem en de lichamelijke reacties is cruciaal om deze uitdagingen aan te pakken. We kunnen stellen dat een verslaving een complexe samenhang is van biologische processen, verlangens en fysieke reacties. Een effectieve interventie en een holistische behandeling zijn voor groot belang bij het herstellingsproces. 

Wat doet drugs met je hersenen?

In de vorige alinea hebben we het gehad over wat drugs doet met je lichaam. Echter, zijn er niet alleen maar daar gevolgen, het gebruik is ook van invloed op je hersenen. Elke stof die we binnenkrijgen lijkt in de hersenen zijn eigen stempel achter te laten. Drugs vormen daarop geen uitzondering.  De hersenen passen zich aan onder invloed van verdovende middelen. Deze veranderingen doen zich voor op cellulair niveau. Hier worden de verbindingen tussen zenuwcellen, synapsen genaamd, beïnvloed. Het balans tussen opwindingen en remmingen raakt verstoord. Dit leidt tot een aanzienlijke impact op het dagelijkse functioneren van het brein.

Een van de meest opvallende gevolgen van deze hersenveranderingen is de invloed op het leervermogen en besluitvorming. De hersenen raken ontregeld door de kunstmatige stimuli van drugs. Het heeft directe invloed op het vermogen om nieuwe informatie op te nemen en effectieve beslissingen te nemen. Hierdoor wordt de helderheid van denken aangetast, wat mogelijk gevolgen kan hebben voor het dagelijks functioneren.

team gedurende uw rehab in zuid afrika

Wanneer ben je verslaafd?

Verslaving komt vaak tot uiting in een patroon van gedrag waarbij iemand de controle over het gebruik verliest. Er kan van een verslaving gesproken worden wanneer het gebruik invloed heeft op het dagelijks functioneren en contact met de mensen om je heen. 

De verlangens zijn zo intens dat gebruiken op de eerste plaats komt te staan. Het draait om meer dan alleen fysieke afhankelijkheid.  Psychologische en gedragsmatig aspecten spelen ook een belangrijke rol. Wanneer het iemand niet lukt om zijn gewoonten te doorbreken, ondanks het besef van de gevolgen, kan dat een teken zijn van een verslaving. 

Een verslaving is een complexe aandoening. Het is gekenmerkt door terugkerende patronen van gebruik, verlangen en moeite met stoppen. Voor het behandelen van een verslaving is het belangrijk te begrijpen wat een verslaving inhoudt en wat ertoe heeft geleidt. Hierdoor is het mogelijk om een passende behandeling toe te passen. 

Het belang van bewustzijn

Bewustzijn met betrekking tot drugsgebruik kan niet genoeg worden benadrukt. Het stelt individuen in staat om weloverwogen beslissingen te nemen over hun gezondheid en welzijn. Door bewust te zijn van de effecten van drugs op het lichaam en de hersenen, kunnen mensen beter begrijpen waar ze mogelijk aan blootgesteld worden. Bovendien kan bewustzijn bijdragen aan het voorkomen van misbruik en verslaving. 

Dit stelt individuen in staat potentiële waarschuwingssignalen te herkennen en tijdig hulp te zoeken. Voorlichting en bewustzijnscampagnes spelen een cruciale rol bij het informeren van het publiek en het verminderen van stigmatisering rondom drugsgebruik. 

Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

    Wat doet drugs met de hersenen en het lichaam

    De effecten van XTC op lichaam en geest

    XTC, ook bekend als MDMA, is een populaire recreatieve drug die vooral wordt gebruikt tijdens festivals, raves en in het uitgaansleven. Maar wat zijn de effecten eigenlijk van XTC op je lichaam en geest? Wat gebeurt er in het lichaam?

    Lees Meer

    Omgaan met triggers

    Verslaving is een complexe aandoening die niet alleen fysieke en psychologische afhankelijkheid met zich meebrengt, maar ook een voortdurende strijd met triggers. Het is belangrijk dat je eerst ontdekt en bewust bent wat je triggers zijn, daarna kun je gaan leren hoe je moet omgaan met je triggers. Weten hoe je er mee om moet gaan kan het verschil maken tussen succesvol afkicken en een terugval.

    Lees Meer

    Kan je “cold turkey” afkicken van alcohol?

    Het besluit om te stoppen met alcohol is een moedige stap richting een gezonder en evenwichtiger leven. Echter, de manier waarop je dit aanpakt, kan een grote impact hebben op je gezondheid en welzijn. Een methode die regelmatig hoort is je "cold turkey" afkicken. Hierbij stop je abrupt met drinken. Maar is dit de beste aanpak, vooral als je een zware drinker bent? In deze blog bespreken we wat "cold turkey" betekent, de mogelijke risico's en waarom professionele begeleiding cruciaal kan zijn.

    Lees Meer