Ontwenningsverschijnselen alcohol

Wanneer iemand overmatig of problematisch alcohol drinkt, dan kan het lichaam wennen aan de hoeveelheid alcohol die het binnenkrijgt. Zodra diegene stopt met het drinken van alcohol, dan kan dit ontwenningsverschijnselen tot gevolg hebben. Maar ook mensen die niet te maken hebben met een alcoholverslaving kunnen last krijgt van ontwenning. De ontwenningsverschijnselen, ook wel afkickverschijnselen genoemd, kunnen variëren van milde klachten, als spierkramp en misselijkheid tot een onrustig gevoel en hallucinaties. In ernstige gevallen kan er zelfs een toeval optreden.

White River Recovery, een afkickkliniek in Zuid Afrika gespecialiseerd in alcohol, helpt jou met het verzachten van de ergste ontwenningsverschijnselen en zowel lichamelijk als geestelijk afkicken van alcohol. Zelfstandig stoppen met drinken kan zeer moeilijk zijn, maar gelukkig sta je er niet alleen voor. Bovendien zal de beloning groot zijn: een gelukkiger, gezonder en stabieler leven.

Wat zijn de lichamelijke effecten van alcohol?

Alcoholontwenning

Ontwenningsverschijnselen worden ook wel afkickverschijnselen genoemd. De afkickverschijnselen van alcohol kunnen uitdagend zijn. Omdat alcohol giftig is, kan het een flinke impact hebben op het lichaam.

Dit is ook het geval wanneer je ‘slechts’ matig drinkt. Over het algemeen geldt dat hoe langer iemand drinkt, hoe heftiger de ontwenningsverschijnselen zullen zijn.

Wat gebeurt er als je stopt met alcohol?

Is er sprake van een alcoholverslaving, dan is het lichaam afhankelijk geworden van alcoholistische dranken. Stop je met drinken, dan moet je lichaam weer wennen aan een nieuwe balans. Dat is dan ook de reden waarom er ontwenningsverschijnselen optreden.

Bij overmatige en langdurige alcoholinname treedt er vrijwel altijd ontwenning op wanneer iemand stopt met drinken. Een jong iemand die een half jaar lang gemiddeld zeven glazen per dag drinkt krijgt bijvoorbeeld al met dit soort klachten te maken.

De belangrijkste afkickverschijnselen van alcohol zijn misselijkheid, trillen, zweten en hoofdpijn. Deze klachten komen opzetten in de week dat je stopt met drinken. Op zichzelf zijn de verschijnselen niet gevaarlijk en verdwijnen in de regel na 7 tot 10 dagen. De volgende verschijnselen kunnen binnen een week optreden:

  • Misselijkheid;
  • Trillen;
  • Hoofdpijn;
  • Zweten;
  • Een verhoogde bloeddruk;
  • Angstgevoelens;
  • Rusteloosheid;
  • Hallucineren.

De ontwenningsverschijnselen Van Alcohol Op Lange Termijn

Het lichaam is in principe snel in staat om af te kicken van alcohol. In de eerste dagen na het stoppen met drinken zul je het meeste merken van het ontwenningsproces, daarna zullen de verschijnselen afvlakken. Meestal zijn ze na een week verdwenen. Mocht je toch nog ergens last van hebben, dan kunnen dat vooral sombere gevoelens en slapeloosheid zijn.

Ook na een week van niet drinken, kun je blijven worstelen met ontwenningsverschijnselen. Lange termijn effecten kunnen zich voordoen bij de maag en darmen, de lever en de hersenen. Deze organen zijn over het algemeen het meest vatbaar voor alcohol. Heb je gedurende langere tijd gedronken, dan kunnen deze organen (onherstelbaar) beschadigd raken. Of herstel mogelijk is, is onder meer afhankelijk van je leeftijd, hoe lang je hebt gedronken, de hoeveelheid die je hebt gedronken en je overige leefgewoonten.

Ben je vatbaar voor verslaving? Houd er dan rekening mee dat het altijd moeilijk zal blijven om een drankje te laten staan. In onze verslavingskliniek helpen we je graag met het aanleren van nieuwe leefgewoonten en geven we je handvatten waarmee je zonder verslaving door het leven kunt.

Ontwenningsverschijnselen alcohol

Afkickverschijnselen alcohol tegengaan

Hoe hevig het ontwenningsproces is, is per persoon verschillend. Het is onder meer afhankelijk van de ernst van de verslaving en je gevoeligheid voor ontwenning. Wil je de afkickverschijnselen van alcohol zoveel mogelijk tegen gaan? Dan kun je het beste vitamine B1 nemen. Dit voorkomt zenuwontstekingen, gaten in je geheugen en spierverlammingen.

Hoewel het heel goed is om te stoppen met het drinken van alcohol, zien veel mensen er tegenop. De afkickperiode kan voor sommigen namelijk erg heftig zijn. Bovendien kunnen de ontwenningsverschijnselen de drang verhogen om weer te gaan drinken.

Hulp bij ontwenning

Heb je te maken met een alcoholverslaving en wil je stoppen met drinken, maar ben je bang voor de afkickverschijnselen van alcohol? Ook al is de stap misschien groot, stoppen is nodig, zodat je weer vrij in het leven kunt staan. Alcohol tast je lichaam en geest aan. Bovendien beïnvloedt het je kwaliteit van leven. Ben je gevoelig voor drank, dan adviseren wij volledige uithouding.

Het team van White River Recovery staat klaar om jou te ondersteunen bij een leven zonder alcohol. Onze locatie in Zuid-Afrika behandelt alcoholisme, verslavingen aan drugs en alle onderliggende problematiek. De kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Hier kom je helemaal tot jezelf en overwin jij jouw verslaving.

Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

    Ontwenningsverschijnselen alcohol