Ontwenningsverschijnselen, wat zijn het precies?
Ontwenningsverschijnselen, u heeft er vast weleens van gehoord. Het worden ook wel afkick- of onthoudingsverschijnselen genoemd. Maar wat zijn ontwenningsverschijnselen precies? Het verwijst naar de symptomen die optreden wanneer iemand abrupt stopt met het gebruik van medicijnen, drugs of alcohol, of wanneer die persoon minder of minder vaak gebruikt dan hij of zij gewend is. Dit kan leiden tot uiteenlopende symptomen, afhankelijk van het soort substantie, de hoeveelheid, frequentie en duur van het gebruik. De intensiteit van de symptomen en de mate waarin deze het dagelijks leven beïnvloeden, kunnen per individu sterk verschillen.
wanneer treden ontwenningsverschijnselen op?
Wanneer iemand afhankelijk is geworden van een bepaalde substantie, kan het lichaam niet meer zonder deze stof functioneren. Na langdurig en/of veelvuldig gebruik van de substantie, raakt het lichaam gewend aan de aanwezigheid ervan en zal het zich aanpassen aan de plotselinge afwezigheid wanneer het gebruik stopt. Dit kan leiden tot ontwenningsverschijnselen en een gevoel van ziekte.
Een voorbeeld van zo’n verslaving is oxycodon. Deze opioïde onderdrukt de pijnbeleving in de hersenen én stimuleert de afgifte van dopamine, met als gevolg gevoelens van geluk en euforie. Langdurig gebruik van opioïden zorgt ervoor dat de hersenen niet meer in staat zijn om zelfstandig dopamine af te geven, waardoor het stoppen met gebruiken kan leiden tot symptomen van angst en depressie. Hoewel de hersenen uiteindelijk weer dopamine zullen afgeven, duurt dit proces een tijdje. Dit is een belangrijke reden waarom veel verslaafden terugvallen in hun oude gewoonten. Hoewel de ontwenningsverschijnselen vanzelf weer overgaan, gebeurt dit niet van de ene op de andere dag.