Het omgaan met triggers bij een verslaving

Verslaving is een complexe aandoening die niet alleen fysieke en psychologische afhankelijkheid met zich meebrengt, maar het is ook een voortdurende strijd met triggers. Het is belangrijk dat je eerst ontdekt en bewust bent wat je triggers zijn, daarna kun je gaan leren hoe je moet omgaan met je triggers. Weten hoe je er mee om moet gaan kan het verschil maken tussen succesvol afkicken en een terugval.

Wat zijn triggers?


Triggers zijn specifieke factoren die verlangen naar een verslavend middel of gedrag opwekken. Ze kunnen worden ingedeeld in twee hoofdtypen: interne en externe triggers. Elk type kan leiden tot het hervallen in verslavend gedrag.

1. Interne Triggers: Dit zijn interne factoren zoals emoties, gedachten of lichamelijke sensaties die verlangen opwekken. Bijvoorbeeld het ervaren van stress kan iemand ertoe aanzetten om te roken, omdat ze vroeger rookten om met stress om te gaan.
2. Externe Triggers: Externe factoren zoals bepaalde omgevingen, sociale situaties of visuele prikkels die een verlangen oproepen. Het lopen langs een café kan een trigger zijn voor iemand die probeert te stoppen met alcohol, omdat het herinneringen oproept aan het drinken in dat café.

Door bewust te zijn van deze triggers kunnen mensen effectievere strategieën ontwikkelen om hiermee om te gaan en hun herstel te ondersteunen.



Bewust zijn van triggers

Het is belangrijk om te leren met je triggers om te gaan. Triggers kunnen namelijk gevaarlijk zijn, vooral als je verslaafd bent aan drugs. Het begint bij het herkennen van wat je triggers precies zijn.

Zodra je je bewust bent wat deze zijn, kun je effectieve strategieën ontwikkelen om ze te vermijden of ermee om te gaan. Het proactief aanpakken van je triggers kan helpen om terugval te voorkomen en je hersteltraject te ondersteunen.

Door jezelf goed voor te bereiden en te oefenen met het omgaan met deze moeilijke situaties, vergroot je je kans op een langdurig en succesvol herstel.

Bewust zijn van triggers

Strategieën voor het omgaan met triggers


Omgaan met triggers kan soms lastig zijn, maar er zijn effectieve strategieën die je kunnen helpen. Een veelgebruikte strategie is cognitieve gedragstherapie (CGT). Hierbij leer je om je gedachten en overtuigingen te herkennen en aan te passen die bijdragen aan je emotionele reacties. Begin met het identificeren van je triggers door situaties en gevoelens bij te houden.

Met CGT kun je vervolgens de negatieve gedachten uitdagen en vervangen door gezondere denkpatronen. Naast CGT zijn mindfulness en ademhalingsoefeningen ook technieken die van waarde zijn om je kalmte te bewaren. Het kan ook helpen om je gevoelens te delen met vrienden, familie of een professional. Dit zodat je steun en nieuwe inzichten krijgt. Door deze aanpak kun je beter omgaan met triggers en je emotionele welzijn verbeteren.

steun bij het herstellen van je verslaving

Het krijgen van ondersteuning

Het is belangrijk om te praten met vrienden, familie of professionals. Door te praten op momenten dat je het even moeilijk hebt, kan het krijgen van ondersteuning een belangrijk onderdeel zijn om niet toe te geven aan je triggers. Zij kunnen je naast emotionele steun ook praktische adviezen en perspectieven geven. Je kan je daarnaast ook aansluiten bij steungroepen.

Luisteren naar lotgenoten geeft een gevoel van begrip en bevestigt dat je niet alleen bent in je strijd. Daarnaast kunnen steungroepen vaak nuttige copingstrategieën en ervaringen delen die je verder kunnen helpen. Het actief zoeken naar en accepteren van deze ondersteuning kan een grote rol spelen in het versterken van je veerkracht en het bevorderen van je herstel.

Heb jij een verslaving en wil jij graag professionele steun krijgen? Bij White River Recovery helpen wij jou om aan een nieuwe en frisse start te beginnen. Een leven waarin geen verslaving voorkomt.

Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

    Omgaan met triggers

    De effecten van XTC op lichaam en geest

    XTC, ook bekend als MDMA, is een populaire recreatieve drug die vooral wordt gebruikt tijdens festivals, raves en in het uitgaansleven. Maar wat zijn de effecten eigenlijk van XTC op je lichaam en geest? Wat gebeurt er in het lichaam?

    Lees Meer

    Omgaan met triggers

    Verslaving is een complexe aandoening die niet alleen fysieke en psychologische afhankelijkheid met zich meebrengt, maar ook een voortdurende strijd met triggers. Het is belangrijk dat je eerst ontdekt en bewust bent wat je triggers zijn, daarna kun je gaan leren hoe je moet omgaan met je triggers. Weten hoe je er mee om moet gaan kan het verschil maken tussen succesvol afkicken en een terugval.

    Lees Meer

    Kan je “cold turkey” afkicken van alcohol?

    Het besluit om te stoppen met alcohol is een moedige stap richting een gezonder en evenwichtiger leven. Echter, de manier waarop je dit aanpakt, kan een grote impact hebben op je gezondheid en welzijn. Een methode die regelmatig hoort is je "cold turkey" afkicken. Hierbij stop je abrupt met drinken. Maar is dit de beste aanpak, vooral als je een zware drinker bent? In deze blog bespreken we wat "cold turkey" betekent, de mogelijke risico's en waarom professionele begeleiding cruciaal kan zijn.

    Lees Meer