Wat is een alcoholverslaving?
Een drugsverslaving is een chronische ziekte die een verwoestende invloed kan hebben op iemands leven. Hoewel veel mensen drugs gebruiken voor recreatieve doeleinden, kan het drugsgebruik bij sommigen snel uit de hand lopen. Als u of een geliefde worstelt met een drugsverslaving, is het essentieel om hulp te zoeken. In dit artikel bespreken we wat drugsverslaving is, de symptomen ervan en de gevolgen van het niet zoeken van behandeling. Hier vindt u meer informatie over wat een drugsverslaving precies is, de symptomen ervan en de gevolgen van het niet zoeken van behandeling.
Kampt u met een drugsverslaving en beheerst dit steeds meer uw leven? Bij White River Recovery kunt u terecht voor een intensief traject om grip te krijgen op uw verslaving en zo ook op de rest van uw leven.
Verslaafd aan drugs
Een drugsverslaving, ook bekend als stoornis in het middelengebruik, is een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door een dwangmatig verlangen om drugs te gebruiken ondanks de negatieve gevolgen voor iemands lichamelijke, geestelijke en sociale welzijn. De precieze oorzaken van drugsverslaving zijn nog niet volledig bekend, maar factoren als genetica, omgeving en sociale factoren spelen allemaal een rol bij de ontwikkeling van de ziekte.
Na verloop van tijd kan drugsverslaving leiden tot aanzienlijke veranderingen in de structuur en functie van de hersenen. Hoe meer iemand drugs gebruikt, hoe meer zijn hersenen zich aanpassen aan de aanwezigheid van drugs, wat leidt tot een tolerantie die meer drugs vereist om dezelfde effecten te bereiken. Naarmate de verslaving voortschrijdt, kunnen mensen ontwenningsverschijnselen ervaren wanneer ze proberen te stoppen met drugs, zoals misselijkheid, zweten en angst.
Wat zijn de symptomen van drugsverslaving?
De symptomen van drugsverslaving kunnen van persoon tot persoon verschillen, maar veel voorkomende tekenen van een probleem met drugsgebruik zijn:
- Grotere hoeveelheden of langere periodes drugs gebruiken dan de bedoeling was;
- Onsuccesvolle pogingen om het drugsgebruik te verminderen of te stoppen;
- Veel tijd besteden aan het verkrijgen en gebruiken van drugs;
- Verwaarlozen van verantwoordelijkheden op het werk, op school of thuis;
- Doorgaan met drugsgebruik ondanks de negatieve gevolgen;
- Een tolerantie voor drugs ontwikkelen;
- Ontwenningsverschijnselen ervaren bij pogingen om te stoppen met drugsgebruik.
De gevolgen van drugs
Overmatig drugsgebruik kan ernstige gevolgen hebben voor iemands gezondheid, relaties en algehele levenskwaliteit. Langdurig drugsgebruik kan vitale organen zoals de lever, het hart en de hersenen beschadigen, wat leidt tot gezondheidsproblemen op lange termijn zoals leverziekten, hartziekten en neurologische aandoeningen.
Ook kan het de relaties met dierbaren onder druk zetten en leiden tot financiële problemen, juridische problemen en verminderde prestaties op het werk. Wie worstelt met drugsverslaving kan gevoelens van isolement, schaamte en schuld ervaren, waardoor de verslavingscyclus verder in stand wordt gehouden.