In onze maatschappij wordt het drinken van alcohol als volkomen normaal beschouwd. Veel Nederlanders drinken een biertje of een glas wijn na een lange dag werken, tijdens feesten en partijen of gewoon thuis. Soms drinken we ook wel eens een paar glazen teveel. Zolang dit niet continue gebeurd, is er niet zoveel aan de hand. Maar het gevaar van een alcoholverslaving ligt op de loer. We spreken van een alcoholverslaving, ook wel alcoholisme genoemd, als het drinken van alcohol belangrijker voor je is dan familie, relaties of werk.
Een alcoholverslaving komt nooit ‘opeens’ opzetten. Het is een heel geleidelijk proces dat bestaat uit verschillende fasen. Bij White River Recovery, een afkickkliniek gespecialiseerd in alcohol, kun je in een veilige omgeving met behulp van een deskundig team zowel lichamelijk als geestelijk afkicken van alcohol. Je leert niet alleen omgaan met je verslaving, maar werkt ook aan de oorzaak die de verslaving in stand heeft gehouden.
Een alcoholverslaving is een ziekte waarbij je de controle bent verloren over je drankgebruik. Het ontwikkelen van deze geestelijke afhankelijk gaat vrij ongemerkt. Veel mensen herkennen de symptomen van een alcoholverslaving dan ook pas wanneer er al sprake is van serieus alcoholisme.
Wordt een drankverslaving in een later stadium herkend of blijkt het samen te gaan met één of meerdere psychische problemen, ook wel dubbele diagnose genoemd? Dan bestaan er meerdere opties in de verslavingszorg om je effectief en veilig van je verslaving af te helpen.
Het krijgen van een verslaving kan iedereen overkomen. Dit is onafhankelijk van cultuur, sociale klasse of intelligentie. Een ‘typische alcoholist’ bestaat dus niet. Aan de andere kant geldt dat niet iedereen zomaar verslaafd raakt aan alcohol. Of iemand al dan niet een verslaving ontwikkeld, heeft met veel diverse factoren te maken, waaronder opvoeding, genetische aanleg en andere omstandigheden.
Is er sprake van een geestelijke verslaving, dan wil dat zeggen dat je je niet meer prettig voelt wanneer je geen alcohol drinkt. Je hebt de drank nodig om goed te kunnen functioneren. Bovendien zal het verlangen naar alcohol en niet kunnen drinken invloed hebben op je stemming.
Bij een lichamelijke verslaving krijg je, wanneer je stopt met het drinken van alcohol, te maken met ontwenningsverschijnselen. Voorbeelden van dergelijke symptomen zijn zweten, rillen, slecht slapen en angstige/sombere gevoelens. Door te kiezen voor een afkickkliniek die gespecialiseerd in alcohol problematiek, gebeurt het afkickproces op een veilige manier.
Een alcoholverslaving kan een gevolg zijn van langdurig alcoholgebruik. Onderstaande signalen kunnen wijzen op een verslaving aan alcohol.
Iemand die regelmatig te veel drinkt heeft de neiging om vaker te drinken in situaties waarin hij of zij andere mensen in gevaar kan brengen, zoals in het verkeer. Ook verwaarlozen mensen die verslaafd zijn hun verantwoordelijkheden en proberen ze hun probleem geheim te houden voor anderen.
Alcohol is bijzonder giftig voor het lichaam. Vooral de lever van zware drinkers heeft het behoorlijk te verduren. Ook is alcohol zeer schadelijk voor de hart- en bloedvaten. Bovenmatig drankgebruik verhoogt daarnaast het risico op verschillende soorten kanker.
Zeker bij het langdurig drinken van alcohol, is lichamelijke afhankelijkheid een reëel probleem. Daardoor kan het gevaarlijk zijn om plots te stoppen, zeker wanneer je dit zelfstandig wilt gaan doen. Zoek daarom altijd de hulp van professionals om je, niet alleen geestelijk, maar ook medisch te laten begeleiden.
Naast lichamelijke effecten, heeft alcohol impact op je geestelijke gesteldheid. Veelvuldig drinken gaat langzaamaan steeds meer je leven beheersen. Drink je continu je problemen weg, dan bestaat er het risico dat hieruit een depressie ontstaat.
Alcoholisme en depressiviteit gaan namelijk regelmatig hand in hand. Ook andere problemen als slecht kunnen slapen, angstige gevoelens, geheugenstoornissen en agressieve uitspattingen zijn vaak voorkomende signalen van langdurige drinken.
Alle soorten verslavingen hebben impact op je leven. Ook al heb je zelf misschien het idee dat je nog goed kunt functioneren, de kans is groot dat je onbewust je leven gaan inrichten rondom je alcoholgebruik. Hierdoor bouwen de schadelijke effecten van alcoholisme zich langzaam op.
Een alcoholverslaving kan serieuze moeilijkheden in sociale relaties en personen in je directe omgeving als gevolg hebben. Bovendien bestaat er een kans dat je door het drankgebruik minder gaat presteren op je werk of tijdens uw studie, met alle mogelijke gevolgen van dien.
Iemand die regelmatig drinkt is niet direct verslaafd. Of er sprake is van een verslaving is onder meer afhankelijk van de beleving en het gebrek aan controle van het gebruik. Symptomen van een alcoholverslaving kunnen zijn:
De eerste en belangrijkste stap op weg naar het herstellen van een verslaving, is erkennen dat je een drankprobleem hebt. Wellicht dat mensen in je omgeving al wel eens geprobeerd hebben om hier met je over te praten, maar wilde je hier niets van weten. Begint alcohol echter je leven over te nemen en weet je niet meer wat je kunt doen, dan is het erkennen van het probleem een grote stap.
Wij begrijpen goed dat het moeilijk kan zijn om hulp te accepteren. Het is echter geen schande: honderdduizenden mensen zijn je al voorgegaan, van wie velen met de hulp van professionals in een afkickkliniek voor alcohol. Met een deskundige behandeling is de controle op het leven weer teruggekeerd.
Bij White River Recovery werkt een team van deskundige psychologen, counselors, verpleegkundigen en ervaringsdeskundigen. Wij begrijpen heel goed wat je doormaakt en gaan samen met jou op zoek naar de onderliggende oorzaken van je verslaving. Vervolgens begeleiden wij je stap voor stap, zodat je je leven weer op kunt pakken. Onze locatie in Zuid-Afrika behandelt diverse soorten verslavingen en alle onderliggende problemen die hiermee gepaard gaan. De afkickkliniek is gelegen vlakbij het Krugerpark in Witrivier, een van ‘s werelds grootste natuurreservaten. Hier kun je tot rust komen en veilig afkicken in een ontspannen omgeving.
Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.