Afkicken van alcohol

Alcoholverslaving is de meest voorkomende verslaving in Nederland. Omdat het drinken van alcohol maatschappelijk zeer geaccepteerd is, hebben veel mensen te maken met een verslaving, maar (h)erkennen ze hun probleem niet. Afkicken van alcohol begint met het accepteren dat je het zelf niet meer in de hand hebt. Maar ook jij kunt je alcoholverslaving te boven komen. Het team van White River staat voor je klaar om je te begeleiden naar een leven zonder verslaving.

drug rehabilitation centres

Afkicken in een kliniek

De eerste stap in jouw weg naar herstel, is het erkennen dat je een alcoholverslaving hebt. Vanuit die gedachte kun je gaan werken aan een leven zonder verslaving. White River is een gespecialiseerde afkickkliniek in Zuid Afrika met effectieve programma’s voor het behandelen jouw verslaving.

Onze holistische behandelmethoden richten zich op blijvend herstel. Daarom gaan we niet alleen aan de slag met het afkicken van alcohol an sich, maar kijken we ook naar de onderliggende oorzaak van de verslaving. Zo realiseren we samen herstel op de lange termijn.

Lichamelijk afkicken

Is er sprake van een (zware) alcoholverslaving, ook wel alcoholisme genoemd, dan moet het lichaam hiervan afkicken. Zeker wanneer er sprake is van hevig drankgebruik, is het belangrijk dat dit onder medische begeleiding plaatsvindt.
Het kan zijn dat er medicatie nodig is om je lichaam langzaam van de alcohol te laten ontwennen. Zodra er geen lichamelijke afkickverschijnselen meer zijn, kan de behandeling starten.

Wat zijn de lichamelijke effecten van alcohol?

Psychisch afkicken

Is je lichaam afgekickt van de alcohol, dan kun je nog steeds behoefte hebben om te drinken. In je hoofd bent je dan nog verslaafd. Dit heet psychische afhankelijkheid. Verslaving is immers een hersenziekte en is niet te genezen.

Wel kun je blijvend in herstel zijn door te werken aan de onderliggende problematiek. Want waarom was je begonnen met drinken? Wanneer is dit uit de hand gelopen? En waarom? Tijdens de behandeling krijg je inzicht in de ziekte van verslaving en in jezelf. Op deze manier kun je actief werken aan een gezonder leven zonder behoefte aan alcohol.

Hoe lang duurt ontwenning van alcohol?

Het proces van alcoholontwenning varieert per persoon, maar doorgaans verdwijnen de meeste fysieke symptomen binnen 7 tot 10 dagen. Tijdens deze periode kunnen ongemakken zoals angst, trillen, en slaapproblemen optreden. Hoewel deze symptomen vervelend kunnen zijn, zijn ze meestal niet gevaarlijk en vormen ze een normaal onderdeel van het herstelproces. Professionele begeleiding kan helpen om deze fase veiliger en comfortabeler te doorstaan, zodat je sterker en veerkrachtiger uit deze uitdaging komt.

Meest voorkomende klachten tijdens de ontwenning

Hierboven zijn een paar veel voorkomende ontwenningsverschijnselen genoemd. Echter, zijn er nog meer afkickverschijnselen waar je last van kunt krijgen gedurende het afkicktraject, zoals:

  • Trillende handen, transpireren, misselijkheid, verhoogde bloeddruk, spierkramp. Deze symptomen komen meestal in de eerste week voor. De klachten van een gespannen gevoel en slecht kunnen slapen zouden in principe na een paar dagen al over moeten gaan.
  • Angstig, somber en lusteloos gevoel. Het is bekend dat deze klachten over het algemeen langer aanhouden.
  • Gebrek aan vitamine B. Alcohol en slechte eetgewoontes zorgen ervoor dat er minder vitamine B1 door het lichaam wordt opgenomen. Bij een te kort kan iemand last krijgen van vermoeidheid, zenuwontstekingen en spierverlammingen. Het is daarom aan te raden om bij het afkicken van alcohol extra vitamine B in te nemen. Overleg dit wel altijd met een arts.
  • Toevallen of insult. Dit is een korte periode waarin iemand het bewustzijn verliest, al dan niet met heftige krampen. Deze klachten komen niet zo vaak voor. Als het al optreedt, dan is dit vooral in de eerste week na het stoppen met drinken.
  • Delirium tremens, ofwel een verlaagd bewustzijn met hallucinaties. Dit komt niet vaak voor, maar als hier wel sprake van is, dan is het meestal binnen een week na het stoppen met drinken.

Hoe lang duurt het afkicken van alcohol?

Hoe lang het afkicken van alcohol duurt, varieert per persoon Het hangt namelijk samen met verschillende factoren, zoals hoeveel alcohol je drinkt en hoe lang je het al doet. En stop je met drinken, dan kun je te maken krijgen met bovenstaande ontwenningsverschijnselen. De ene persoon heeft hier meer last van dan de ander. Het lichamelijk afkicken van alcohol kan drie tot zeven dagen duren. Daarna komt de mentale uitdaging om te herstellen van je alcoholprobleem. Een klinische behandeling duurt gemiddeld zes weken, terwijl je op een dagbehandeling wel 12 weken bezig kan zijn met therapie. Bij de intake wordt samen met jou afgestemd welk behandeltraject het beste bij je situatie past.

Jouw weg naar herstel

Van alcohol afkicken vereist professionele hulp en een ondersteunend programma om succesvol te kunnen herstellen. Zet de eerste stap in het overwinnen van jouw alcoholverslaving en maak jezelf en je omgeving niet langer kapot. Kom de verslaving te boven door de hulp van White River Recovery in te schakelen. Onze afkickkliniek in Zuid-Afrika behandelt alcohol– en drugsverslaving en alle onderliggende problematiek. De kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Hier kom je helemaal tot zichzelf en overwin je je verslaving.

Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

    Afkicken alcohol