Pijnstillers, antidepressiva en slaapmiddelen zijn veel voorkomende medicijnen. In de meeste gevallen worden deze voorgeschreven om tijdelijk pijn, stress of slaapproblemen tegen te gaan. Waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is dat deze medicijnen stoffen bevatten die zeer verslavend werken. Zo kun je in korte tijd een medicijn verslaving ontwikkelen, waardoor zelfstandig stoppen nauwelijks of zelfs niet meer mogelijk is.
Onze locatie is gelegen op een prachtige, inspirerende locatie in Zuid Afrika waar je je volledig kunt focussen op je herstel. Met adembenemend uitzicht op de nabij gelegen bergtoppen en het geluid van de ruisende watervallen kun je je in alle rust volledig focussen op je herstel.
Naast alcoholverslaving, is een medicijn verslaving een van de meest voorkomende verslavingen. Door het gemak waarmee de medicijnen te verkrijgen zijn en de schaamte die er vaak mee gepaard gaat, is dit type verslaving onzichtbaar voor de buitenwereld.
Iemand raakt niet direct verslaafd aan voorgeschreven, pijnstillers, slaappillen of andere medicijnen. Veelal gaat het langzaam, zonder dat je het zelf echt door hebt. Vanwege het ontspannende effect heb je misschien de neiging om het middel langer te gebruiken dan voorgeschreven. Herkenbaar? Wij luisteren graag naar jouw verhaal.
Het is moeilijk te bepalen of er sprake is van een medicijn verslaving. De medicatie wordt juist gebruikt omdat iemand last heeft van bepaalde klachten. Pas bij het afbouwen komt iemand erachter dat stoppen moeilijk is. Mensen die verslaafd zijn aan bepaalde medicatie halen stilzwijgend continue herhalingsrecepten op. Hierdoor kan een medicijn verslaving jarenlang aanhouden. Ben je in deze situatie beland, dan is het raadzaam om hulp te zoeken. Bespreek het met je arts en deel je zorgen – hoe moeilijk dat ook is – met je omgeving. Zo kun je neerwaartse spiraal die bij een verslaving hoort doorbreken.
> Nu aanmelden
Ben jij klaar om de stap te zetten naar een leven zonder verslaving, dan is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Vanwege de ontwenningsverschijnselen kun je namelijk niet zomaar stoppen met slaapmiddelen of pijnstillers. Het afbouwen kan het beste gebeuren onder professionele begeleiding.
Onze verslavingszorg professionals bespreken vooraf of je volledig gaat stoppen met medicijnen, wanneer je precies gaat stoppen en hoe dat op de meest verantwoorde manier kan. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandeltraject opgestart dat volledig is afgestemd op jouw specifieke behoeften.
Het volgen van een passend nazorgtraject is essentieel voor een duurzaam herstel. Met goede nazorg verloopt de overgang tussen de behandeling en je dagelijks leven een stuk soepeler. Bovendien verkleint het de kans op terugval.
Doorgaans bestaat nazorg uit een persoonlijk plan, gebaseerd op jouw behoeften. Het helpt je om symptomen van een terugval te signaleren en gezonde coping strategieën toe te passen om een terugval te voorkomen.
Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.