VERSLAVING behandelen

Ik ben verslaafd, wat nu?

“Ik ben verslaafd, wat nu?” Dit is een vraag wat duizenden mensen over de wereld zichzelf stellen. Het besef dat je verslaafd bent is overweldigend en beangstigend. Of het nu gaat om verslaving aan drugs, alcohol, gokken of iets anders, het besef is belangrijk. Vanuit deze erkenning kunnen stappen worden ondernomen.

Het gevoel van erkenning is een moment van kwetsbaarheid. Je geeft toe dat je een probleem hebt dat niet langer genegeerd kan worden. Tegelijkertijd, is het ook een moment van kracht. Vanaf nu kun je stappen gaan maken. Het pad richting herstel bewandelen vereist moed. Die keuze is absoluut niet makkelijk, maar zodra je de stap hebt gezet ga je een nieuw begin tegemoet.

Erkenning en acceptatie

Het belang van het erkennen van een verslaving kan niet genoeg worden benadrukt. Vaak is het een uitdagende stap, omdat je aan jezelf en anderen toegeeft dat er een probleem is. Zonder deze erkenning blijf je vastzitten in ontkenning en blijft het verslavingsgedrag in beeld. Het accepteren van de realiteit van de verslaving gaat hand in hand met erkenning. Dit betekent niet alleen toegeven dat er een verslaving in het spel is, maar ook bereid zijn om de verantwoordelijkheid voor dit probleem te nemen. Het betekent het loslaten van excuses, rechtvaardigingen en ontkenningen. In plaats daarvan openstaan voor de waarheid, hoe moeilijk die ook kan zijn. Alleen door de realiteit van de verslaving te accepteren, kan je stappen gaan ondernemen. Het erkennen van fouten en zwakheden is een teken van kracht, niet van zwakte. Het vergt moed om eerlijk naar jezelf te kijken.

Zoek professionele hulp

Zelfstanding van je verslaving winnen kan erg moeilijk zijn. Het zoeken van professionele hulp is de beste keuze. De meest belangrijke eerste stap is het zoeken van de juiste afkickkliniek. Een afkickkliniek kan een veilige en ondersteunende omgeving bieden waar individuen kunnen detoxen onder medisch toezicht en waar toegang is tot professionele therapie en begeleiding.

Therapie en counseling bieden een gestructureerde en ondersteunende omgeving waarin er gewerkt kan worden aan het begrijpen van de oorzaken en triggers van de verslaving. Praten met professionals zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in je eigen gedrag en emoties. Daarnaast wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van copingstrategieën en vaardigheden om met verslavingsgedrag om te gaan.

Ondersteuningsgroepen, zoals Anonieme Alcoholisten (AA) of Narcotica Anoniem (NA), bieden een gemeenschap waarin individuen hun ervaringen kunnen delen en steun kunnen vinden bij anderen die soortgelijke uitdagingen hebben ervaren.

Steungroepen voor verslaving


Afkickkliniek Zuid afrika

Identificeer triggers en ontwikkel copingstrategieën

Het identificeren van triggers is essentieel in het proces van herstel van verslaving. Triggers zijn situaties, emoties of omgevingen die sterke verlangens of drang kunnen veroorzaken om terug te vallen in verslavend gedrag. Door deze triggers te herkennen en te begrijpen, kun je effectieve copingstrategieën ontwikkelen om hiermee om te gaan.

Het identificeren biedt een kans om proactief te reageren op potentiële terugval-situaties. Door bewust te zijn van wat deze triggers zijn, kunnen je strategieën ontwikkelen om ze te vermijden of er op een gezonde manier mee om te gaan. Dit kan variëren van het vermijden van bepaalde mensen of plaatsen tot het leren van vaardigheden om stressvolle situaties beter aan te pakken.

Stel haalbare doelen

Wanneer je begint aan het afkicktraject is het belangrijk dat je realistische doelen voor jezelf stelt. Je moet namelijk niet ontmoedigd raken. Een afkickkliniek biedt een omgeving waarin je haalbare doelen voor jezelf kunt stellen. Dit wordt gedaan onder begeleiding van professionals. De doelen kunnen variëren van het volgen van behandelingsprogramma’s, het bijwonen van groepssessies tot het leren van effectieve copingstrategieën.

Bij thuiskomst is het essentieel om deze vooruitgang voort te zetten. Stel nieuwe doelen op die gericht zijn op het handhaven van nuchterheid en het opbouwen van een gezonde levensstijl. Deze doelen kunnen zich richten op het vermijden van triggers, het ontwikkelen van een ondersteunend sociaal netwerk en het vinden van vervullende activiteiten die de leegte opvullen die de verslaving achterliet. Begin met kleine, meetbare doelen en bouw deze geleidelijk uit naarmate je meer vertrouwen en stabiliteit opbouwt. Belangrijk is ook om jezelf te belonen voor elke behaalde mijlpaal.

Wees geduldig en vergeef jezelf

Volledig herstellen kost tijd en toewijding. Het is normaal om onderweg obstakels tegen te komen. Het is alleen aan jou hoe je daar mee omgaat. Wees geduldig en vriendelijk voor jezelf. Als je bijvoorbeeld een terugval hebt gehad, wees dan niet te streng voor jezelf. Zoek wel weer direct hulp. Je kan het zien als een leermoment. Probeer te begrijpen waarom je bent teruggevallen en hoe je dit een volgende keer kan voorkomen. Laat schuldgevoelens en kritiek los. Focus in plaats daarvan op het blijven streven naar vooruitgang. Elke stap, hoe klein dat ook is, bijdraagt aan je herstel.

White River Recovery staat voor jou klaar!

Bij White River Recovery begrijpen we de moeilijkheden die gepaard gaan met het herstel van verslaving. Onze afkickkliniek is gevestigd in Zuid-Afrika. Een behandeling volgen in het buitenland biedt verschillende voordelen. Allereerst is er een snelle toegang tot zorg, met minimale tot korte wachttijden. Hoe sneller je terecht kunt, hoe beter dit is voor je eigen gezondheid.. Bovendien biedt de locatie in Zuid-Afrika de mogelijkheid om even volledig weg te zijn uit een omgeving vol verleidingen en triggers. Op onze pagina “Wordt een afkickkliniek in het buitenland vergoed?” kan je meer lezen met welke verzekeringen wij samenwerken.

Ons toegewijde team staat klaar om je te ondersteunen en te begeleiden bij elke stap. We bieden een persoonlijke benadering van behandeling. Hierbij focussen we niet alleen op het overwinnen van de verslaving, maar ook op het herstellen van je algehele welzijn. Ons doel is om de gedachte “ik ben verslaafd” te transformeren naar “ik heb mijn verslaving overwonnen”. We faciliteren regelmatige huisartsbezoeken ter plaatse, medische controles en zorgen voor een strikte controle van medicatie. Bovendien geloven we sterk in het belang van het herstellen van de balans tussen lichaam, geest en ziel. Daarom bieden we naast individuele en groepstherapie ook verschillende aan aanvullende therapieën, waaronder natuurtherapie, uitstapjes in de natuur en teambuilding activiteiten.

Bij White River Recovery streven we naar langdurig herstel en geloven we dat dit alleen mogelijk is door een holistische benadering van behandeling. Hierbij worden alle aspecten worden aangepakt. We zijn er om je te ondersteunen, niet alleen tijdens je verblijf bij ons, maar ook bij je terugkeer. Samen gaan we werken aan een gezonder en evenwichtiger leven.

Wil jij graag een intake plannen? Dat kan via het formulier hieronder!



Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

    Ik ben verslaafd, wat nu?

    De effecten van XTC op lichaam en geest

    XTC, ook bekend als MDMA, is een populaire recreatieve drug die vooral wordt gebruikt tijdens festivals, raves en in het uitgaansleven. Maar wat zijn de effecten eigenlijk van XTC op je lichaam en geest? Wat gebeurt er in het lichaam?

    Lees Meer

    Omgaan met triggers

    Verslaving is een complexe aandoening die niet alleen fysieke en psychologische afhankelijkheid met zich meebrengt, maar ook een voortdurende strijd met triggers. Het is belangrijk dat je eerst ontdekt en bewust bent wat je triggers zijn, daarna kun je gaan leren hoe je moet omgaan met je triggers. Weten hoe je er mee om moet gaan kan het verschil maken tussen succesvol afkicken en een terugval.

    Lees Meer

    Kan je “cold turkey” afkicken van alcohol?

    Het besluit om te stoppen met alcohol is een moedige stap richting een gezonder en evenwichtiger leven. Echter, de manier waarop je dit aanpakt, kan een grote impact hebben op je gezondheid en welzijn. Een methode die regelmatig hoort is je "cold turkey" afkicken. Hierbij stop je abrupt met drinken. Maar is dit de beste aanpak, vooral als je een zware drinker bent? In deze blog bespreken we wat "cold turkey" betekent, de mogelijke risico's en waarom professionele begeleiding cruciaal kan zijn.

    Lees Meer