Oorzaken van een verslaving
Er zijn verschillende oorzaken waardoor iemand een verslaving ontwikkeld. Er kunnen bijvoorbeeld psychische, erfelijke of omgevingsfactoren de doorslag geven. Een psychische oorzaak van een verslaving is bijvoorbeeld depressie. Een depressie kan ervoor zorgen dat iemand de neiging heeft om drugs of alcohol te gaan gebruiken. Ook stress, verveling of angst zijn psychische oorzaken voor een verslaving.
Erfelijkheid en verslaving
Het is zo dat sommige mensen genetisch meer kans hebben om verslaafd te raken. Dit geldt bijvoorbeeld voor kinderen van wie hun ouders verslaafd zijn/waren. Bij hun is de kans groter dat zij ook een verslaving ontwikkelen. Bovendien is middels onderzoeken onder tweelingen gebleken dat er bepaalde genen zijn die de kans op een verslaving vergroten. Ook geldt over het algemeen dat mannen meer kan hebben op het ontwikkelen van een verslaving dan vrouwen.
Ook omgevingsfactoren hebben, naast psychische en erfelijke factoren, een grote invloed op het ontwikkelen van een verslaving. Hierbij kun je denken aan de gezinssituatie, woonomgeving en vrienden.
Biologische oorzaak verslaving
Bij het gebruiken van drugs en/of alcohol komt er een bepaald stofje in het lichaam vrij wat als beloning een gevoel van plezier geeft. Dit stofje komt normaal gesproken ook vrij bij bepaald belonend gedrag, zoals eten of seks. Bij middelengebruik komt deze stof, dopamine, echter in grote hoeveelheden vrij. Dopamine zorgt ervoor dat iemand die verslaafd is zich goed voelt bij het nemen van het verslavende middel. Diegene zal dan ook steeds vaker op zoek gaan naar dit gevoel. Uiteindelijk hebben je hersenen steeds meer van het middel nog om hetzelfde gevoel te creëren. Hierdoor ontstaat er afhankelijkheid en kan iemand uiteindelijk niet meer functioneren zonder, met als gevolg een verslaving.