Hoe onschuldig is cannabisgebruik?


Cannabis, wiet of hasj. We kennen het allemaal. Het cannabisgebruik is in de afgelopen decennia enorm toegenomen en de discussie over de legalisering en de gezondheidsrisico’s raakt niet stil. Cannabis valt onder de term soft drug en iets waarvan wordt gedacht dat het relatief onschuldig is. Maar hoe waar is dat eigenlijk? Laten we eens dieper ingaan op de feiten.

De invloed van cannabis

Cannabis heeft effecten op de hersenen en is aanzienlijk en complex. Het actieve bestanddeel, tetrahydrocannabinol (THC), bindt zich aan bepaalde receptoren in onze hersenen. Deze receptoren maken deel uit van ons endocannabinoïde systeem, dat betrokken is bij allerlei functies, zoals:

Pijnperceptie: het roken van cannabis kan pijnstillende effecten hebben, wat een van de redenen is waarom het medisch wordt gebruikt.
Humeur: het kan gevoel van euforie en ontspanning opwekken, maar kan ook angst en paranoia veroorzaken.
– Geheugen: kortetermijngeheugen en concentratie kunnen na cannabisgebruik verminderd zijn.
Motoriek: cannabis kan de coördinatie en het reactievermogen beïnvloeden.



 

De risico’s van cannabisgebruik

Het idee dat cannabis onschuldig is, is een misvatting. Er zitten wel degelijk risico’s aan het gebruik.

  • Geestelijke gezondheid: regelmatig gebruik, vooral op jonge leeftijd, kan het risico op het ontwikkelen van psychische stoornissen verhogen. Denk aan depressie, angststoornissen en psychose. Ook kan het bestaande psychische problemen verergeren.
  • Lichamelijke gezondheid: hoewel cannabis niet direct dodelijk is, heeft het wel degelijk invloed op de lichamelijke gezondheid. Het roken van cannabis in combinatie met tabak is schadelijk voor de longe. Het kan leiden tot bronchitis, hoesten en een verhoogd risico op longkanker.
  • Verkeersveiligheid: cannabisgebruik vermindert de concentratie, het reactievermogen en het beoordelingsvermogen. Dit maakt het gevaarlijk om onder invloed van cannabis deel te nemen aan het verkeer.
  • Verslaving: mensen kunnen een sterke drang voelen om te blijven gebruiken en ervaren ontwenningsverschijnselen wanneer ze stoppen.
drugsverslaving behandelen

Cannabis verslaving behandelen WRR

Hoe verslavend is cannabis?

Hoewel cannabis minder verslavend is dan bijvoorbeeld cocaïne of heroïne, kan er wel degelijk sprake zijn van geestelijke afhankelijkheid. Wat maakt cannabis dan toch verslavend? Wij leggen het je uit:

Geestelijke afhankelijkheid: regelmatig cannabisgebruik kan leiden tot een sterke psychologische drang om door te gaan met gebruiken. Veel mensen ervaren moeilijkheden bij het stoppen en voelen zich zonder cannabis gespannen, angstig of rusteloos.
Veranderingen in de hersenen: langdurig cannabisgebruik kan de werking van de hersenen veranderen, waardoor het moeilijker wordt om de gewoonte te doorbreken. deze veranderingen beïnvloeden het beloningssysteem van de hersenen, wat het verlangen naar cannabis versterkt.
Ontwenningsverschijnselen: bij het stoppen met cannabis kunnen fysieke en mentale ontwenningsverschijnselen optreden, zoals: slaapproblemen, rusteloosheid, prikkelbaarheid, verminderde eetlust en stemmingswisselingen.

Het ervaren van deze ontwenningsverschijnselen kan het moeilijk maken om vol te houden, waardoor mensen vaak weer gaan gebruiken om de ongemakken te verlichten. Dit versterkt de cyclus van afhankelijkheid en maakt stoppen lastiger.

Hoe stoppen met cannabisgebruik?

Het besluit om te stoppen met cannabisgebruik is een belangrijke stap. Het kan uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak is het zeker mogelijk. Hieronder vind je enkele tips die je kunnen helpen:

  • Besluitvorming en motivatie
    Waarom wil je stoppen?: Maak een lijst met alle redenen waarom je wilt stoppen. Dit kan je helpen gefocust te blijven op je doel.
    Zoek steun: Praat met vrienden, familie of een professional over je besluit. Hun steun kan heel waardevol zijn.
  • Ontwikkel nieuwe gewoontes
    Vervang oude gewoontes: Zoek naar nieuwe activiteiten om je vrije tijd te besteden, zoals sporten, lezen of een hobby oppakken.
    Bouw een gezond slaapritme op: Regelmatig slapen en gezond eten kunnen helpen bij het verminderen van ontwenningsverschijnselen.
    Leer ontspanningstechnieken: Ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen.
  • Verminder geleidelijk
    Begin met minderen: Als het stoppen in één keer te veel is, probeer dan geleidelijk minder te gebruiken.
    Vermijd triggers: Identificeer situaties, mensen of plaatsen die je verleiden om cannabis te gebruiken en vermijd deze zoveel mogelijk.
  • Zoek professionele hulp
    Therapie: Een therapeut kan je helpen om de onderliggende oorzaken van je cannabisgebruik aan te pakken en je vaardigheden om met moeilijke situaties om te gaan te verbeteren.
    Verslavingszorg: Een gespecialiseerde instellingen, zoals White River Recovery kunnen helpen bij het stoppen met cannabisgebruik. Wij kunnen je voorzien van advies, begeleiding en medicatie als dat nodig is.
  • Wees geduldig met jezelf
    Een terugval krijgen is mogelijk. Geef alleen niet op bij een terugval, maar probeer het opnieuw.
    Vier je successen: Beloon jezelf voor elke kleine stap die je zet.

Kan jij dagen niet meer doorkomen zonder het roken van wiet en lukt het niet om zelfstandig te stoppen? Wij staan klaar om jou te helpen! Zet de eerste stap. Dit kan je doen door het onderstaande formulier in te vullen.

 

Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

    Hoe onschuldig is cannabisgebruik?

    Hoe onschuldig is cannabisgebruik?

    Cannabis, wiet of hasj. We kennen het allemaal. Het cannabisgebruik is in de afgelopen decennia enorm toegenomen en de discussie over de legalisering en de gezondheidsrisico's raakt niet stil. Cannabis valt onder de term soft drug en iets waarvan wordt gedacht dat het relatief onschuldig is. Maar hoe waar is dat eigenlijk? Laten we eens dieper ingaan op de feiten

    Lees Meer

    De effecten van XTC op lichaam en geest

    XTC, ook bekend als MDMA, is een populaire recreatieve drug die vooral wordt gebruikt tijdens festivals, raves en in het uitgaansleven. Maar wat zijn de effecten eigenlijk van XTC op je lichaam en geest? Wat gebeurt er in het lichaam?

    Lees Meer

    Omgaan met triggers

    Verslaving is een complexe aandoening die niet alleen fysieke en psychologische afhankelijkheid met zich meebrengt, maar ook een voortdurende strijd met triggers. Het is belangrijk dat je eerst ontdekt en bewust bent wat je triggers zijn, daarna kun je gaan leren hoe je moet omgaan met je triggers. Weten hoe je er mee om moet gaan kan het verschil maken tussen succesvol afkicken en een terugval.

    Lees Meer