VERSLAVING behandelen

Hoe om te gaan met een dierbare die verslaafd is

Help mijn dierbare is verslaafd, wat nu? Wanneer iemand dierbaars in jouw leven te kampen heeft met een verslaving, is dat zowel voor de persoon in kwestie als de omgeving een zware tijd. Iemand die verslaafd is, gedraagt zich niet als zichzelf en hierdoor kunnen er relaties opbreken. Machteloosheid, frustratie en verdriet zijn veelvoorkomende emoties bij naasten van iemand met een verslaving. Maar hoe kun je het beste omgaan met deze moeilijke situatie? In dit artikel geven we waardevolle inzichten en praktische handvatten om je dierbare te steunen, zonder jezelf te verliezen.

Heb je de behoefte om te praten over jouw situatie of kunnen we iets voor jouw dierbare betekenen, bel dan naar +31 (0)85 401 0737.

Begrijp dat verslaving een ziekte is

Een van de grootste misverstanden over verslaving is dat het een keuze is. Veel mensen denken dat hun dierbare “gewoon moet stoppen” of “meer wilskracht moet tonen.” In werkelijkheid is verslaving een complexe ziekte die invloed heeft op de hersenen, het gedrag en de emoties van een persoon. De verslaafde persoon kiest er vaak niet bewust voor om destructieve keuzes te maken; de drang naar middelengebruik of destructief gedrag wordt sterker dan rationele beslissingen.
Door jezelf te informeren over de aard van verslaving, kun je je dierbare beter begrijpen en voorkom je onrealistische verwachtingen. Lees boeken, kijk documentaires en raadpleeg betrouwbare bronnen om een beter beeld te krijgen van wat je dierbare doormaakt.

Blijf communiceren, maar zonder verwijten

Wanneer een dierbare verslaafd is, kunnen gesprekken al snel veranderen in verwijten of ruzies. De woede en teleurstelling die je voelt, zijn begrijpelijk, maar harde woorden en beschuldigingen helpen vaak niet. In plaats daarvan is het effectiever om vanuit begrip en empathie het gesprek aan te gaan.

Wat werkt wel?

  • Spreek vanuit je eigen gevoel, bijvoorbeeld: “Ik maak me zorgen om je en ik zie dat je het moeilijk hebt.”
  • Vermijd harde kritiek en oordeel niet. Dit kan je dierbare alleen maar verder in de verslaving drijven.
  • Kies een rustig moment om te praten, wanneer je dierbare nuchter is en openstaat voor een gesprek.
  • Luister actief en toon begrip, zonder de verslaving goed te keuren.
Bewust zijn van triggers

Stel duidelijke grenzen

Een verslaving kan relaties enorm onder druk zetten. Soms raak je verstrikt in een patroon van helpen en vergeven, waardoor je onbedoeld het gedrag in stand houdt. Het is belangrijk om gezonde grenzen te stellen, zowel voor jezelf als voor je dierbare.

Voorbeelden van gezonde grenzen

  • Je geeft geen geld dat mogelijk aan de verslaving wordt besteed.
  • Je accepteert geen leugens of manipulatief gedrag.
  • Je stelt duidelijke afspraken over wat wel en niet geaccepteerd wordt binnen jullie relatie

Grenzen stellen betekent niet dat je niet om je dierbare geeft, maar dat je hun gedrag niet wilt versterken. Dit is een moeilijke, maar noodzakelijke stap om zowel jezelf als hen te beschermen.

Stimuleer professionele hulp

Elke verslaving is weer anders en niet alle verslavingen kunnen opgelost worden zonder professionele hulp. Daarnaast is het bij sommige drugsverslavingen zelfs gevaarlijk om cold turkey te stoppen. Om het afkicken zo goed en veilig mogelijk te laten gebeuren is de juiste begeleiding ook nodig.
Daarnaast kijkt een afkickkliniek zoals White River Recovery ook naar de oorzaak van de verslaving, want wat is de reden waarom het gebruik is begonnen. Door het bij de oorzaak aan te pakken is de kans op een terugval kleiner.

Blijf zeker aanmoedigen om de stap te zetten tot een opname. Je kunt ook altijd een intake gesprek aanvragen voor jouw naaste. Verder kan het voor de persoon in kwestie ook een fijn gevoel geven dat ze het eerste gesprek niet alleen hoeven te voeren.

team gedurende uw rehab in zuid afrika

Terugvallen komen voor, maar blijf hoopvol

Herstel is een proces met ups en downs. Terugvallen komen vaak voor en maken deel uit van het leerproces. Hoewel een terugval frustrerend kan zijn, betekent het niet dat alle vooruitgang verloren is.

Wat kun je doen als je dierbare terugvalt?

  • Blijf kalm en voorkom dat je hen met verwijten overspoelt.
  • Herinner hen eraan waarom ze hulp zochten en moedig aan om opnieuw stappen te zetten.
  • Blijf hoopvol en focus op het herstelproces in plaats van de tegenslagen.

White River Recovery staat klaar voor jou

Omgaan met een dierbare die verslaafd is is emotioneel zwaar, maar je staat er niet alleen voor. Door je dierbare met begrip en empathie te benaderen, duidelijke grenzen te stellen en zelf ondersteuning te zoeken, kun je beter omgaan met de situatie. Vergeet niet: herstel is mogelijk, maar het kost tijd en geduld. Blijf hoopvol, zorg goed voor jezelf en moedig je dierbare aan om de hulp te zoeken die nodig is.

Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

    Help mijn dierbare is verslaafd

    GHB problematiek: de gevolgen van gebruik

    In de laatste jaren is er steeds meer bezorgdheid over de schadelijke effecten van GHB (gamma-hydroxybutyraat), een drug die in toenemende mate in het nieuws verschijnt. Van documentaires tot nieuwsartikelen, de gevaren van GHB worden breed besproken. Wat voor sommige nog een onbekende of onderbelichte drug lijkt, is voor anderen een dagelijkse strijd geworden.

    Lees Meer

    Is 3MMC verslavend?

    Hier kunnen wij snel antwoord opgeven: ja 3MMC is zeer verslavend. De laatste jaren maakt 3-MMC, ook bekend als “Poes,” een opmars als populaire designerdrug, vooral onder jongeren.

    Lees Meer

    Help mijn dierbare is verslaafd

    Help mijn dierbare is verslaafd, wat nu? Wanneer iemand dierbaars in jouw leven te kampen heeft met een verslaving, is dat zowel voor de persoon in kwestie als de omgeving een zware tijd. Iemand die verslaafd is, gedraagt zich niet als zichzelf en hierdoor kunnen er relaties opbreken. Machteloosheid, frustratie en verdriet zijn veelvoorkomende emoties bij naasten van iemand met een verslaving.

    Lees Meer