De principes van drugsmisbruik


Het volgen van een 12-stappenprogramma is slechts één van de manieren om te werken aan herstel van drugsmisbruik. Er zijn verschillende effectieve behandelingen voor drugsverslaving beschikbaar, en het team van White River staat klaar om je te ondersteunen bij het weer op de rails krijgen van je leven.

Drugs hebben de vervelende eigenschap om de werking van de hersenen te beïnvloeden. Wanneer iemand besluit te stoppen met gebruiken, merkt diegene vaak dat een sterke wil en de intentie om clean te worden niet voldoende zijn.

Belangrijk om te weten: drugsmisbruik heeft niets te maken met een gebrek aan morele principes, en al helemaal niet met een zwak karakter. Zelfs de sterkste en meest stabiele mensen kunnen slachtoffer worden van drugsgebruik. Wanneer dit gebeurt, hebben mensen geen veroordeling nodig, maar juist hulp.

Voor velen is het moeilijk te begrijpen en te verklaren hoe ze verslaafd raken aan drugs, zowel voorgeschreven medicijnen als recreatieve drugs.

Wat is een drugsverslaving?

Verslaving is eigenlijk een soort chronische ziekte. Is eenmaal vastgesteld dat je kampt met een verslaving, dan kun je erop rekenen dat je een levenslange strijd voor de boeg hebt. Dat wil echter niet zeggen dat je voor altijd verslaafd zult zijn. Wel betekent het dat je je er altijd van bewust moet zijn dat je, na herstel, kan terugvallen.

Afkickkliniek Zuid afrika

Het constant zoeken naar een bepaalde drug en deze op een dwangmatige manier gebruiken, zelfs als het moeilijk of bijna onmogelijk is om te stoppen, ondanks het besef van de schadelijke gevolgen, vat het hebben van een verslaving goed samen. 

De meeste mensen die voor het eerst drugs proberen, doen dan vrijwilliger, bijvoorbeeld uit nieuwsgierigheid. Gebruik je een enkele keer, dan leidt dit zelden tot verslaving. Pas wanneer iemand de drug herhaaldelijk gebruikt omdat plezierige gevoel na te jagen, ligt het ontstaan van een verslaving op de loer.

Het regelmatig gebruiken van drugs zorgt er namelijk voor dat de hersenen veranderen, waardoor er dwangmatig verlangen naar de drug ontstaat.

Wat gebeurt er met je hersenen bij drugsgebruik?

De meeste drugs veroorzaken een gevoel van intense blijdschap. Je hersenen worden overspoeld met de feel-good chemische stof dopamine en raken gevangen in een cyclus van verlangen naar meer van dat gevoel. Naarmate je drugs blijft gebruiken, maakt je brein steeds meer dopamine aan, wat uiteindelijk meer schade veroorzaakt. De cellen die dopamine produceren worden langzaamaan minder efficiënt en dat is het moment wanneer je tolerantie begint te ontwikkelen voor de specifieke dosis die je gebruikt.

Langdurig drugsgebruik kan uiteindelijk bepaalde essentiële hersenfuncties beschadigen, zoals gedag, besluitvorming, omgaan met stress, beoordelingsvermogen, leren en geheugen.

Het aanhoudende verlangen van de hersenen naar die drug is de reden voor terugval, en dit verlangen is iets waar iedereen met een verslaving tegen moet vechten. Gelukkig is dit een strijd die je kunt winnen als je hebt besloten om te stoppen met drugs en professionele hulp zoekt.

Hoe weet je of je verslaafd bent?

Of iets een verslaving is of gewoon een tijdverdrijf waar je mee kunt stoppen wanneer je wilt, hangt af van het gevoel van onvermogen om te stoppen, zelfs als je het wilt. Het is belangrijk te beseffen dat niet alleen drugsmisbruik een verslaving kan zijn. Ook zaken als computerspelletjes, voedsel en zelfs seks kunnen problematisch worden wanneer er een onverzettelijke, dwangmatige behoefte aan ontstaat.

Deze 10 signalen kun je gebruiken om zelf te beoordelen of je een probleem hebt of niet:

  • Ondraaglijke verlangens;
  • Ontwenningsverschijnselen wanneer u stopt met gebruiken;
  • Risicovol gedrag vertonen, zowel wanneer u high bent als bij het verlangen naar drugs;
  • Financiële problemen als gevolg van het drugsmisbruik;
  • Relaties hebben/onderhouden met degenen die het gebruik aanmoedigen;
  • Lichamelijke afhankelijkheid van de stof;
  • Verwaarlozen van verantwoordelijkheden;
  • Leven in isolatie en afzonderlijkheid;
  • Alles doen wat u kunt om aan drugs te komen, zelfs als u zichzelf in gevaar brengt;
  • Het ontwikkelen van een tolerantie voor uw gebruikelijke dosering.

Of je slechts een paar van deze tekenen hebt of allemaal, het beste wat je kunt doen is hulp zoeken bij een erkende, professionele afkickkliniek.

Het werkelijke probleem vaststellen

Er zijn ongeveer 3 oorzaken waarom mensen verslaafd raken aan een bepaald middel of bepaalde gedraging:

  • Omgeving
  • Biologie
  • Ontwikkeling

Omgeving

Voor sommige mensen is de voornaamste reden waarom ze een verslaving ontwikkelen dat ze de stof gebruiken om diepgaande, onderliggende problemen te verdoezelen. Het is een soort “remedie” voor hun huidige gemoedstoestand of verontrustende omstandigheden in het leven, maar het lost het probleem nooit daadwerkelijk op. In werkelijkheid is het gebruik van drugs zelf een symptoom van een veel groter probleem.

Het is een snelle oplossing om niet meer aan de problemen van het leven te hoeven denken. Maar net als bij alles geldt: hoe langer je wegloopt van je problemen, hoe groter het probleem wordt. Over het algemeen valt deze reden voor drugsgebruik onder de categorie omgevingsfactoren.

Biologie

Soms ligt de oorzaak in je genetische aanleg en psychische toestand, en kun je niet veel anders doen dan de drang bestrijden en weerstand bieden aan verleiding. Wanneer er sprake is van een genetische aanleg voor verslaving en tegelijkertijd een psychische aandoening, ontstaat er als het ware de perfecte storm. Deze reden voor verslaving kan moeilijker zijn om te overwinnen.

Ontwikkeling

Het gebruik van drugs, ongeacht je leeftijd, kan een gevaarlijke gewoonte worden. Onderzoek toont aan dat wanneer jongeren drugs gebruiken, dit hun ontwikkeling kan belemmeren en kan leiden tot een levenslange afhankelijkheid van drugs. Kortom, drugsgebruik tijdens de tienerjaren kan resulteren in een levenslange strijd met drugsmisbruik.

Een leven dat beheerst wordt door drugs is een verspild leven. Het beste moment om te beginnen met de behandeling van drugsmisbruik was waarschijnlijk gisteren, maar het tweede beste moment is nu. Je bent nu klaar om de stappen te zetten die je herstel zullen bepalen. White River Recovery biedt de beste mogelijkheden voor rehabilitatie bij verschillende vormen van verslaving.

Vrijblijvende intake

Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

    De effecten van XTC op lichaam en geest

    XTC, ook bekend als MDMA, is een populaire recreatieve drug die vooral wordt gebruikt tijdens festivals, raves en in het uitgaansleven. Maar wat zijn de effecten eigenlijk van XTC op je lichaam en geest? Wat gebeurt er in het lichaam?

    Lees Meer

    Omgaan met triggers

    Verslaving is een complexe aandoening die niet alleen fysieke en psychologische afhankelijkheid met zich meebrengt, maar ook een voortdurende strijd met triggers. Het is belangrijk dat je eerst ontdekt en bewust bent wat je triggers zijn, daarna kun je gaan leren hoe je moet omgaan met je triggers. Weten hoe je er mee om moet gaan kan het verschil maken tussen succesvol afkicken en een terugval.

    Lees Meer

    Kan je “cold turkey” afkicken van alcohol?

    Het besluit om te stoppen met alcohol is een moedige stap richting een gezonder en evenwichtiger leven. Echter, de manier waarop je dit aanpakt, kan een grote impact hebben op je gezondheid en welzijn. Een methode die regelmatig hoort is je "cold turkey" afkicken. Hierbij stop je abrupt met drinken. Maar is dit de beste aanpak, vooral als je een zware drinker bent? In deze blog bespreken we wat "cold turkey" betekent, de mogelijke risico's en waarom professionele begeleiding cruciaal kan zijn.

    Lees Meer